Dzień Babci i Dziadka – Liga Kobiet Polskich zaproszona przez UPEMI

Wczoraj w Pałacu Prymasowskim w Warszawie odbyło się z okazji Dnia Babci i Dziadka spotkanie zorganizowane przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w ramach projektu „QAFP na obcasach”.

Według sondażu CBOS ze stycznia 2012 roku dziadkowie odgrywają ważną rolę w życiu Polaków. Większość z nas w dzieciństwie miała z nimi częste i bliskie kontakty. Mamy także poczucie, że zawdzięczamy coś swojej babci lub dziadkowi. Najczęściej czujemy wdzięczność za ich opiekę i wychowanie oraz mamy poczucie, że jesteśmy kochani. Seniorzy to dziś coraz bardziej aktywna i świadoma grupa społeczna, która wpływa i kształtuje także pewne zachowania w najbliższej rodzinie np. nawyki żywieniowe. Wiedza naszych dziadków przekazywana młodszym pokoleniom, dzieciom i wnukom jest bezcenna. Babcie i Dziadkowie zwyczajowo też rozpieszczają wnuki zwłaszcza kulinarnie warto więc by było to zdrowe, smaczne i najwyższej jakości.

Stąd narodził się pomysł UPEMI by zorganizować dla seniorów event promujący zdrowy tryb życia i zdrową żywność. Zaś w konsekwencji pomysł by do współpracy zaprosić Ligę Kobiet Polskich jedną z najstarszych organizacji kobiecych w kraju, która również w swoich zadaniach statutowych ma działania prozdrowotne. W trakcie całodniowego eventu nie zabrakło wykładów i indywidualnych porady dietetycznych specjalistów od zdrowego trybu życia prof. Krzysztofa Krygiera i dr hab. Lucyny Kozłowskiej z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. Eksperci podkreślili wpływ zbilansowanej diety na zdrowie seniorów. Przekazali informacje o tym, co i jak jeść, aby zachować witalność, sprawność i urodę.

Największą jednak atrakcją imprezy były pokazy kulinarne i nauka gotowania pod okiem fachowców – Jacka Sulicha (wieloletniego szefa kuchni hotelu Victoria Intercontinetal w Warszawie), Dariusza Zahorańskiego (szefa kuchni hotelu Radisson w Warszawie), Jarka Maliszewskiego (szefa kuchni hotelu Hetman), a także Carlosa Gonzaleza Tejery (założyciela Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni). Dodatkową atrakcją były konkursy dla uczestników spotkania. Trzeba nadmienić, że konkursy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestniczek, a rywalizujące drużyny wykazały się ogromnym zaangażowaniem.

Dziękujemy organizatorom za zaproszenie na wspaniałą imprezę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.